Které privátní letadlo je nejlepší pro váš let?

U privátních letadel se můžete spolehnout na to, že se dokonale přizpůsobí vašim potřebám a přáním. Vždy poletíte v  čase, který vám vyhovuje a během letu si užijete takový komfort na palubě, o jakém sníte. Která privátní letadla si můžete vybrat?  

Ať už potřebujete letět privátním letadlem na druhý konec Evropy nebo přes oceán do USA, můžete si nechat rezervovat model letadla, který vám bude nejvíce vyhovovat a současně nejvíce splní vaše požadavky. Zatímco pro krátké lety v  rámci střední Evropy se dá spokojit s  nejmenšími privátními letadly tzv. light jety, na delší cestování se hodí větší a komfortnější stroje.  

Kategorie větších privátních letadel se od sebe odlišují prostorností kabiny s  výškou nad 174 cm, nechybí jim polohovací sedačky (s možností rozložení na lůžko), poletí s  vámi stewardka na palubě, k  dispozici bude teplý catering a hlavně můžete doletět dále. 

Pro zajímavost, letadlo Gulfstream G650 nabízí dolet až 13.000 km, s ním lze bez mezipřistání doletět z Prahy až do Los Angeles. A při troše štěstí na dobrý směr větru až na Havajské ostrovy!

Soukromé letadlo

Jak se privátní letadla odlišují a jaký komfort nabízejí? 

Privátní letadla Midsize 

Jde o letadla v  obvyklé konfiguraci pro 8 cestujících, které jsou vhodné také pro cestování rodin s  dětmi. Pro děti nebo dospělé je připravena pohovka, 6 cestujících pak cestuje v  pohodlných sedačkách „full VIP“.  

Letadla nabízejí dolet o délce přibližně 5 hodin, jsou tak ideální na lety na dovolenou k  moři z Prahy na Tenerife apod. Během letu lze využít základní teplý catering s  hlavním chodem a doplňky studeného cateringu. 

Zástupci: například Hawker 800/900, Cessna Citation XLS, Bomabardier Learjet 45 

Soukromé letadlo

Privátní letadla Supermidsize 

Privátní letadla s  vyšším doletem než u předchozí kategorie Midsize nabízejí ještě lepší komfort pro 8 cestujících. Ti ocení vzdušnější prostor v  kabině a také pohodlné VIP sedačky pro všechny. Větší typ letadla je připraven díky většímu zavazadlovému prostoru na rozměrnější zavazadla. Přepravit se tak snadno dají golfové bagy, lyže, snowboardy a další.  Jde tak o letadla ideální pro skupiny, které cestují za společnými zážitky na přímořské greeny, vyhlášené lyžařské svahy apod.  

Zástupci: Cessna Sovereign, Gulfstream G200, Bombardier Challenger 350 

Soukromé letadlo

Privátní letadla Heavy jet 

Tato kategorie letadel již nabízí komfort srovnatelný s tím z  domova. Prostorná kabina je navržena na přepravu 12-16 cestujících, kteří se budou cítit pohodlně díky spoustě místa a rovné podlaze bez snížené středové uličky. Kabina letadla je prakticky rozdělena na sekce pomocí závěsů a přepážek, které přinášejí soukromí pro obchodní jednání, catering či diskrétní relaxování. Sedačky v  letounu lze rozložit na lůžka pro odpočinek při delším cestování, součástí dokonalého komfortu na palubě je například i zvětšený prostor toalety. Samozřejmostí je rovněž bohatý servis stewardek na palubě, které mohou podávat vícechodová menu a vyznají se dobře v  gastronomii a somelierství. 

Zástupci: Embraer Legacy 650, Bombardier Challenger 605, Dassault Falcon 2000 

Soukromé letadlo

Privátní letadla Ultra long range jet  

Luxusní privátní letadla představují stroje kategorie Heavy jet, které však nabízejí podstatně vyšší dolet. Jsou tak navržena pro cestování po celém světě včetně transatlantických letů. Opět se mohou pyšnit prostornou kabinou pro pohodlné cestování 12-16 pasažérů, kteří mohou na palubě relaxovat v  komfortních sedačkách nebo při jejich rozložení na lůžku. Dlouhý let si mohou zpříjemnit bohatým cateringem, který podávají stewardky. Pro dokonalé osvěžení na cestách slouží u některých konfigurací kabin dokonce i sprcha na palubě. V  cílové destinaci tak mohou cestující přestoupit z  letadla do limuzíny a zrelaxovaní vyrazit na důležitá obchodní jednání. Ikonou této kategorie privátních letadel je výrobce Gulfstream s  modelem G650, který nabízí dolet téměř 13.000 km. 

Zástupci: Gulfstream G650, Bombardier Global 6000, Falcon 7X. 

Soukromé letadlo

Privátní letadla VIP airlinery 

Speciální kategorie privátních letadel je zastoupena přestavěnými původně linkovými letouny, mezi které patří veliké stroje, jako např. Boeing BBJ (přestavba typů B737), Airbus ACJ (přestavba typů A318, A319), ale také individuálně stavěných wide-body letadel typu Boeing 747. Letouny největší kategorie se staví a upravují na míru požadavkům klientů, jejich výbava a úroveň komfortu tak splňuje nejrůznější přání. 

Zajímavost

Na závěr zajímavost, o které jste možná nevědeli. Několik výrobců letadel má své stroje přizpůsobené pro více účelů, a přitom se jedná o stejný typ. Např. kanadský výroce Bombardier produkuje téměř stejný letoun pro: 

  • Kategorie heavy jet – typ Challenger 850 (kapacita do 16 osob) 
  • Kategorie heavy jet - ultralong range  - typ Global 6000 (kapacita do 16 osob) 
  • Kategorie airliner s  uspořádaním pro linkové lety – CRJ 200 (kapacita do 50 osob) 

Privátní letadla pro vaše cestování 

Uvažujete o letu větším privátním letadlem? Rádi vám nabídneme privátní letadla různých typů a kategorií, a doporučíme vám to nejvhodnější pro vaši trasu. Kontaktujte nás kdykoliv na čísle +420 733 127 247