Inspirace na zimní akce

Nový rok je za dveřmi! Abychom Vás trochu povzbudili, přinášíme dávku inspirace a pozvánku na akce, které nás se štěstím v průběhu této zimy čekají. Jelikož je však doba nejistá a my jsme pro Vás chtěli připravit opravdová lákadla, vytáhli jsme na světlo i akce roku 2022. Inspirujte se a zapište si do diářů.


Up Helly Aa vikingský festival

Slyšeli jste o největším vikingském festivalu v Evropě Up Helly Aa? Pokud ne, tak na tomto festivalu máte šanci potkat poslední generaci "Vikingů" oblečenou do ovčích kůží, nesoucí sekery a štíty. To vše v ulicích města Lerwick za doprovodu tradiční hudby. Dominantou vikingského průvodu je s láskou vyrobená replika tradiční vikingské lodě v životní velikosti. Ta je odnesena na místo na vodě, kde je poté rituálně zapálena. Davy poté zpívají zádušní mši, která nenechává jedno oko suché. Na vybraných místech zábava pokračuje uvnitř sálů, některé z nich jsou přístupné i širší veřejnosti. Akce se koná tradičně vždy v lednu, bohužel další oslava Shetlendské historie je naplánovaná až na leden v roce 2022, ale zlaté rčení praví, kdo si počká, ten se dočká a jistě bude tento ročník o to lepší.

Kde: Lerwick, Skotsko
Kdy: 25. - 26. ledna 2022
Pro koho: Venkovní aktivity pro veřejnost, večerní zábava se vstupenkou
Oficiální web: https://www.uphellyaa.org/


Karneval v Benátkách

Benátský karneval je tak trochu jako z jinéhé světa, plný elegance, tajemství, zábavy a svobody. Karneval potrvá dva týdný, které jsou nabité skvělým programem, jakým je například ikonický průvod masek nebo vodní představení lodí. Zábava probíhá také uvnitř paláců, kde jsou organizovány tradiční bály. Venkovní zábava je přístupná veřejnosti, na konkrétní bály je třeba mít zakoupenou vstupenku a vlastní, či zapůjčený kostým.

Zatím není jisté, zda se bude festival v roce 2021 konat, ale plánované zahájení karnevalu je 30. ledna. Každý rok se karneval koná v jiný datum v návaznosti na náboženský kalendář.

Kde: Benátky, Itálie
Kdy: 30. ledna - 16. února 2021
Pro koho: Venkovní aktivity pro veřejnost, bály v palácích se vstupenkou
Oficiální web: https://www.carnevale.venezia.it/en/


Festival plný citrónů

Na tomto festivale se kysele rozhodně tvářit nebudete. Citrónový festival Fête du Citron ve francouzském Mentonu nabídne jedinečnou podívanou na instalace vytvořené z citrusů, ale i alegorické vozy v průvodu městem. To vše je oslavou produkce citrusů v Mentonu, která zde má dlouhou tradici. Bohužel kvůli přetrvávající koronavirové situaci si budeme muset počkat až na rok 2022.

Kde: Menton, Francie
Kdy: 13. - 28. února 2022
Pro koho: Část programu zdarma pro veřejnost, zbylý program se vstupenkou
Oficiální web: https://www.fete-du-citron.com/


Jaká z akcí vás nejvíce zaujala? Pokud se rozhodnete vyrazit, s dopravou si hlavu lámat nemusíte. Letadlo i následný transfér umíme zajistit na míru vašim požadavkům, i v případě, že se chystáte někam úplně jinam. Na výhody privátních letů můžete podívat níže.